Historia blachy perforowanej

Współcześnie blacha perforowana jest kojarzona głównie z gastronomią i pieczeniem dobrych ciasteczek. Jednak nie zawsze tak było, a nawet współcześnie zabieg perforowania blachy znajduje dziesiątki zastosowań. Jak doszło do tego, że blachy perforowane z miejsc krwawych potyczek przeniosły się do świata sztuki i rolnictwa, a następnie do piekarni i cukierni?

Pierwotne zastosowanie blachy perforowanej

Pierwsze blaszane wyroby otworowe powstawały już w starożytności, przy produkcji hełmów gladiatorskich. Były one nie tylko praktyczne, jednocześnie chroniąc twarz wojownika i dając mu lepszy dostęp do powietrza, ale też doskonale się prezentowały, zachwycając rzymską widownię.

W średniowieczu pomysł ten rozpowszechniono, przez co większość zdobionych hełmów miała perforowane otwory na powietrze.

Rozwój blach perforowanych

Z czasem odkryto jednak inne zastosowania perforowanych metali. Jedni odnajdywali w nich idealny materiał do wytwarzania solidnych dzieł sztuki, a inni praktyczne narzędzie rolne i kuchenne. W tym drugim przypadku zaczęło się od blaszanych sitek i filtrów do kiełkowania nasion, jednak nie minęło długo, a blacha aluminiowa perforowana była coraz częściej wykorzystywana przez kucharzy i rolników.

Łyżki i chochle z dziurami na wodę, ozdobne talerze, siatki do suszenia wypieków… Wkrótce doszło do opatentowania, znanych dziś każdemu cukiernikowi, aluminiowych blach perforowanych do pieczenia ciast.

Blacha perforowana dostępna na stronie sklepu Polmarkus.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Akcesoria kuchenne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz